Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

8. září 2012

Gobblers Knob - první pořádný výšlap a hned Nej


Při semináři na univerzitě jsem se potkal s jedním Američanem. Mike. Slovo dalo slovo. A dnes jsme vyrazili na první větší výšlap na jeden z hřebenů pohoří Wasatch, které se v severojižním směru táhne napříč Utahem a tvoří bariéru na západě oblasti  Salt Lake City. Vrcholy tohoto dominantního horského pásma, které na severu města nad univerzitou dosahují výšky kolem 2 000 m n. m. se s postupem na jih zvyšují. Nejvyšší vrcholky přesahují 11 tisíc stop (před 3700 m) n. m. Pohybovat se v létě po horách autobusem je složité, vzhledem k tomu, že v tam žádné nejezdí. Mike nám nabídl několik míst v jeho autě, takže se ještě na poslední chvíli přidali Filipe a Maxim. Ostatní byli na nějaké obrovské "růžové" kalbě v centru města.

Fotky najdete ZDE.

Cesta nahoru na Gobblers Knob

Pohled zpátky do údolí

místní flora


Naším dnešní cílem byl vrchol Gobblers Knob, nejvyšší bod oblasti hřebene Mt. Olympus. Pro výšlap jsme zvolili severní variantu z údolí Milcreek Canyon. Co psát o samotném výšlapu? Byla to nádhera. V údolích a na svazích pohoří Wasatch pomalu začíná nádherně barevný podzim, ale počasí bylo přesto veskrze letní -  25°C, úplně nahoře možná 20°C a nebe bez jediného obláčku, což tedy nutno dodat, je tady v Utahu celkem běžná záležitost. Výšlap byl na nějakých 5 hodin, něco přes 1000 m převýšení, takže se člověk navrátil celkem čerstvý. Cesta nahoru vede smíšeným a později jehličnatým lesem s množstvím topopů a trpasličích javorů a později pak douglasek.

vrcholky Twin Peaks (skoro 3,5K) na pozadí


Vrchol Gobblers Knob leží ve výšce 3123 m n. m., což pro mě znamenalo výstup na nový nejvyšší vrchol ever. O celý jeden metr jsem tam překonal dosavadní rakouský Schareck (3122 m n. m.). :D Toť výpis z mých osobních statistik. Btw., doufám, že se to zase brzy změní. Hory jižně od dnešního cíle vypadají velmi lákavě. Jen nás zas někdo musí vzít na palubu. :D :/

nový NEJ vrchol Gobblers Knob (3 123 m n. m.)

2 komentáře:

  1. Super Havli, vypadá to tam (jak univerzita, tak příroda), fakt bezvadně!

    OdpovědětVymazat
  2. Jo a zkus si tu omezit ten antispam (myslím, že se to dá nastavit), je to fakt šílené opisovat ty znaky ;)

    OdpovědětVymazat