Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

25. září 2012

It´s so RED! - Arches NP a Canyonlands NP


Před dvěma týdny jsem dostal od Maxe nabídku, zdali se nechci připojit k jejich plánovanému výletu do národních parků Arches a Canyonlands. Po chvíli váhání jsem se rozhoupal a nakonec rozhodně nebylo čeho litovat. Upřímně řečeno není moc o čem psát. Bylo to takové pohodové cestování a chození krásnou krajinou, ale žádné historky se neurodily. Salt Lake City už se pomalu loučí s létem, ale Moab (outdoorové centrum na jihovýchodě Utahu) nám o uplynulém víkendu nabídl "letní" pařáky kolem 30°C. Oba národní parky se nacházejí v těsné blízkosti Moabu, který jsme také zvolili za svou základnu. Nakonec se nás v kempu sešlo 18 (4 auta, převážně německo-asijská grupa), ale po národních parcích jsme cestovali sami nebo v menších skupinách.


Zobrazit místo Arches - Canyonlands Trip na větší mapě

Vyrazili jsme v pátek po obědě ve složení Max, Eva, Klaus, Thomas a já. Tedy jediný Čech v autě plném Němců. Všichni členové posádky se podle mého očekávání ukázali být jako ideální spolucestovatelé (tedy flexibilní) :D. Plánování míst, kam se vydáme zbylo již tradičně na mě. V pátek jsme se ubytovali v levném, zapadlém, ale velmi příjemném kempu na okraji Moabu. Tady žádní medvědi nežijí, takže jsme mohli po večerech v klidu vysedávat kolem ohně.

V sobotu jsme vyrazili do severní části rozlehlého národního parku Canyonlands, která se nazývá Island in the Sky (Ostrov v nebesích), což je celkem výstižné. NP Canyonlands je velmi rozsáhlý, má celkem tři části a zdá se být ideální místem pro dlouhé baťůžkářské přechody "na těžko". Jeho osy tvoří řeky Green River a Colorado River, které se stékají uprostřed parku a k nimž spadají terasové stupně, jenž jsou pro Canyonlands typické.

kráter Upheaval Dome

malé kaktusy a velmi jemný písek

kruhová mraveniště

mikrotvary na zemi
 
v bývalém aztéckém obydlí

kaňon nad indiánskými obydlými Aztec Butte

oblouk Mesa Arch
 
grupen foto u Mesa Arch

na římse nad kaňonem řeky Colorado
 
kolibřík
 

V neděli jsme vyrazili okusit druhý a rozlohou podstatně menší národní park, Arches, který však rozhodně má co nabídnout. Jak již název parku napovídá, najdeme v něm především množství slavných skalních oblouků, včetně známého Delicate Arch. Nutno dodat, že na rozdíl od ultra-turistické atrakce, gejzíru Old Faithful v Yellowstonu, je Delicate Arch plně hoden svého věhlasu.

vrakoviště v Moabu

údajně nejdelší oblouk na světě - Landscape Arch

trek Devils Garden - Arches

Double O Arch - dvojitý oblouk (malý je dole)

originální mohyla
 
místní veverka


Delicate Arch skrze další oblouk

Delicate Arch

u Delicate Arch
 
další dvojitý oblouk
 

A co je tedy pro krajinu obou národních parků typické? Když řeknu, že celý jižní Utah je jedna velká červená skála, tak nebudu daleko od pravdy. Nutno dodat, že ale sakra rozmanitá skála. Velké pařáky. Špatně dostupná voda. Nedotčená a křehká polopouštní vegetace. A hlavně mnohem méně turistů než v Yellowstonu tvoří z tohoto místa krásný kout Utahu. Tak zase po dlouhé době jeden článek v romanticky laděném duchu.

Žádné komentáře:

Okomentovat