Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

30. října 2012

Sandy, nezvaná návštěva


V Salt Lake City je právě půlnoc. Všichni klidně spí. Na severovýchodním pobřeží je zrovna na návštěvě, Sandy, což není žádný hodný pán, ale hurikán. Podle zpravodajství, který je přenášeno téměř nepřetržitě, se jedná i na místní poměry (na hurikány jsou zde celkem zvyklí, myšleno na východním pobřeží) o velmi mimořádný živel. Nejsem žádný velký meteorolog, ale mimořádný je jednak plošným rozsahem (aktuálně hlavně mezi Severní Karolínou a Massachusets), pomalý pohybem (tedy delším setrváním v postižené lokalitě) a do toho se ještě přimíchávají sněhové bouře, které přišly z opačného směru. Výsledkem jsou obrovské vlny, značně zvednutá hladina oceánu, silný vítr a ve vyšších polohách Apalačského pohoří i množství sněhu. Aktuálně je hlášeno 11 obětí. Až 60 milionů lidí  žije v ohrožené oblasti. Co říct? Je to velký. A ještě to bude to velký. Uvidíme ráno ... *(aktualizace). Nakonec minimálně 70 obětí. 10 mil. lidí bez proudu. Největší škody ve státech New York a New Jersey. Skoro metr sněhu za den ve Virginii. Člověk to vnímá trochu jinak, když zná lidi, kteří tam bydlí, mají rodiny, nebo tam zrovna odletěli. 

Více např. zpravodajství CNN ZDE.

V souvislosti s tím mě vlastně napadá, že Salt Lake City je až na laviny a blizardy (sněhové bouře) docela bezpečné místo.

A protože za týden jsou v USA prezidentské volby, tak se tu hodně řeší i možný dopad hurikánu Sandy na jejich výsledek - hlavně na rozhodování voličů v "těsných" státech. Na jedné straně manažersky úspěšné zvládnutí takového živlu by mohlo přinést hlasy stávajícímu prezidentu Obamovi na druhé straně lidé ze zasažené oblasti tvoří tradičně hlavní voličské jádro demokratů, a tedy i současného prezidenta. V zasažené oblasti by tak mohla nižší volební účast, než se očekává. Necháme se překvapit. Momentálně jsou mnohem důležité jiné věci.


Žádné komentáře:

Okomentovat