Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

7. listopadu 2010

Noční můra erasmáka - byt, kde chcípnul pes



Než člověk vyrazí na Erasmus, tak trochu předem doufá, že ho dají na slušný byt s aspoň trochu použitelnými lidmi. To se v mém případě bohužel nestalo.

Studentský byt H201-210 na adrese Rolf E. Stenersens 28, Sogn, Oslo je bytem, kde chcípnul pes. A hnije tam dodnes, protože ho nikdo neuklidil. 

chodba, jak vypadá 23h denně

kuchyň, jak vypadá 23h denně

jídelní stůl, jak vypadá 23h denně

krápníkový strop lednice

služba na úklid, ehm, úklid

můj útulek ve stavu obležení sušícím se prádlem


To že jsem jediný erasmák na bytě by ani tak nevadilo. Horší je sbírka, kterou jsem nafasoval. Začněme pěkně popořádku. Pokud je pětice Norů, která se mnou bydlí, reprezentativním vzorkem norské populace, tak jde Norsko do háje. Naštěstí pro Norsko vím, že není. Když takovému Norovi zastoupíte cestu chodbou se slovy „Hi“, tak jeho jedinou starostí je, aby se vám co nejsnadněji vyhnul. Můj norský soused přes zeď (nesoucí pracovní označení „Berndt“) je vrcholem. Kýchá, hýká , směje se a to vše vysokých tónech zní naprosto stejně. Když přihodím zpívání a sledování Simpsonových do čtyř do rána (celý seriál obrátí tak za tři dny), tak mě přepadají násilné myšlenky. Pak ho na chodbě pozdravíte a on se zastaví, půl minuty na vás civí a pak vyrazí dál. Přihoďme 45letého pracujícího Pákistánce, který tu bydlí načerno, plachou Lotyšku, která mám po pokoji natahané spotřebiče a vaří výhradně tam a je hotovo. Jednou mi „Berndt“ povídal, že to tu loni bylo ještě horší. To už si radši ani nepředstavuji, jak to tu vypadalo.
Naštěstí jsou tu aspoň dva použitelní, sympatičtí lidé – Nor Axel a Ind Suneel, kteří dělají život na bytě snesitelnějším. :)

největší společenská akce ever - tři lidi, nalevo Ind Suneel, uprostřed Berndt, nalevo pakistánec Munil
Axel a norské pivo "PPrdel" (naštěstí má o jedno "A" navíc)
Suneel a první životní zkušenost s luxem
 
Špatné osvětlení společných prostor už jen dokresluje atmosféru „mrtvého“ bytu. Největší společenskou událostí na našem bytě je, když se sejdou tři lidi v kuchyni a nedej bože spolu ještě mluví.

Přeju všem erasmákům v této věci více štěstí než potkalo mě.

Fotky najdete ZDE.

2 komentáře:

  1. Zdarec, a do teď jsi bydlel kde, že si stěžuješ až po třech měsících? Jsi psal jakou tam máte dobrou buddy group, to nebydlíte někde u sebe?
    Btw co já bych dal za takovej pokoj na kolejích:) i do kuchyňky bych možná zašel, kdyby vypadala takhle:) Jo a podle sušícího se dresu to vypadá, že i chosíš běhat *thumbs up*

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, bydlím tu od začátku, ale nebyl čas, ani fotky sem něco připíchnout (byla jen myšlenka, včera se to konečně sešlo, tak jsem něco sepsal. Píšu o lidech na bytě, lidi z buddy grupy, katedry, apod. bydlí jinde logicky.

    Však já neříkám, že byt je špatně vybavený. Ale zas 7,5k za měsíc :D to bys už asi nebral. Článek je o lidech v něm ne o kvalitě vybavení, jak sis mohl všimnout.

    Na o-běhy chodím, sice ne tak často, ale docela pravidelně, ale je to boj, abych věděl kudy běžím nebo spíš jdu.

    OdpovědětVymazat