Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

7. července 2012

Kolmo krajinou ve výstavbě, Lužická jezera


Měsíc ticho po pěšině. Tak sem zas něco plácnu, ať to vypadá, že se o blog před odjezdem do Států, kde najde své uplatnění, zajímám. Rodiče na nedávné státní svátky vyrazili na in-liny do Německa na Lužická jezera. Já se nakonec přidal jako cyklista-samotář. :D

Barwälder See a elektrárna Boxberg ... krajina ve výstavbě

bagry jsou všude .. zde úřadují u Senftenberger See

Senftenberger See


Písek, písek, voda, rovina, borovice ...  a pak dlouho nic. Jo, nesmím opomenout bagry. Co do oblasti Lužických jezer (Lausitzer Seeland) inline-bruslaře a cyklisty jsou však především desítky a možná i stovky kilometrů hlaďoučkého asfaltu kolem jezer. A jak je to s těmi jezery? Že jste nikdy neslyšeli o německé jezerní plošině 50 km za českými hranicemi? Není divu. Jedná se totiž o rozsáhlé území bývalých hnědouhelných povrchových dolů, které je nyní v rámci největšího evropského rekultivačního projektu upravováno do "vzhlednější" a "přirozenější" podoby. Celé území zaujímá plochu několik set kilometrů čtverečních. Okolní krajina často působí jednotvárně, což je však kompenzováno dobrý pocitem z jízdy po kvalitní silniční infrastruktuře. Občas se nevyhnete rozsáhlým staveništím. Občas zase najdete na mapě u jezera napsáno plánované datum napuštění. Za návštěvu však tato oblast - ráj in-line bruslení stojí.

Sprévská cyklostezka ... od českého pohraničí do Berlína

lužická srbština v praxi


Poslední den jsem si ještě vrznul horní úsek Sprévské cyklostezky od Barwälder See až k  jejímu prameni na úbočí vrcholu Kottmar. Německé blbuvzdorné cykloznačení opět nezklamalo - tj. značky jsou umístěny všude tam, kde jsou opravdu třeba, aby člověk mohl nerušeně jet a řídit se jen podle nich. Budyšín je opravdu krásný "štadt". A vrcholovka na Kottmar po předchozí rovině a 90 km je vražedná.

Bautzen / Budyšín

u pramene řeky Sprévy


Fotky naleznete ZDE.


Žádné komentáře:

Okomentovat