Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

21. listopadu 2013

Tornádo aneb polední nedělní pivko ve sklepě


Blog v poslední době zavání pachem již delší dobu tlejících článků. Čerstvý vzduch v podobě nového článku však přivál nedělní vítr. A s ním přišlo taky tornádo (nebo spíš série tornád). Pro babičky a další, již o mě mají strach, pro jistotu předesílám, že se mi nic nestalo a tornádo se mého města nedotklo. Navíc tak výrazná série tornád je v pozdní sezóně zde na Středozápadu celkem neobvyklá a šance, že se něco podobného bude opakovat, je nízká, jelikož moc teplého vzduchu už sem asi do mého odjezdu nedorazí.

vlastní fotky opět nejsou - Copyright: Jan Havlas


Nedělní série tornád měla největší dopad na "můj" stát Illinois. Původně plánovaný orienťácký výjezd (pátek - sobota) do města Washington, IL jsme nakonec odpískali. V neděli se pak Washington stal nejvíce postiženým místem se stovkami poškozených domů. Plánovaný nedělní výlet do Indiany jsme ráno nakonec také zavrhli. Počasí bylo deštivé, větrné, ale teplé (listopadových 17°C). Líné nedělní dopoledne při hraní deskových her (Osadníci z Katanu) kolem 12:30 přеrušila SMSka, jenž přišla na mobil mé spolubydlící Danielle. Po krátce diskuzi a okouknutí nějakých předpovědních modelů jsme se raději na půl hodiny odebrali s lahváčem do sklepa. Kolem jedné, když byl stupeň varování pro město snížen a tornáda prošla kolem a mířila do jiných směrů, jsme se vyhrabali zpět na povrch a dohráli započatou partii.

Champaign-Urbana zůstalo až na nějaké vyvrácené stromy v důsledku silných větrů nepostiženo. Nejbližší tornádo, které se dotklo země, řádilo asi 12 mil na SV odsud v městečku Gifford. Výsledkem tam bylo 6 zraněných, 20 zničených domů a cca dalších 100 - 200 poškozených domů. Mým jediným nepřímým kontaktem s tímto živlem tak bylo, když jsem včera pracoval na podpůrných mapových podkladech pro hodnocení škod v Giffordu. Nedělní série tornád byla a velmi silná a rozsáhlá. Po tom, co jsem si později přečetl, je pro mě překvapením "pouze" 6 úmrtí ve státě Illinois v souvislosti s tímto živlem. Jestli jsou povodně u nás považovány za nepředvídatelné, tak toto je ještě o stupeň výš.

Pro zvědavce více informací třeba v článku CNN.