Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

11. prosince 2013

Tři pilíře: práce, orienťák a spolubydlící


Po roce v Utahu nabitém rozmanitými pestrobarevnými zážitky, místy a lidmi nastala změna. Avšak nikoli změna k horšímu či k lepšímu, ale prostě změna. Můj současný pobyt v Champaign, Illinois je rozhodně jiný. Jinak řečeno, staví na jiných základech než studijní pobyt v Utahu. Až na drobné výjimky u mě panuje s touto změnu velká spokojenost. Ano, moje "srdce" zůstalo ležet uprostřed nyní zasněžené pouště daleko na západě odsud. Tedy kromě dvou dalších, které jsem zanechal v norském Oslu a hlavně doma v Čechách. Ale...  Zdejší pobyt nestaví na místě, ale na pracovních zkušenostech, komunitě a lidech. Konkrétně pak na mé současné GISácké stáži (nyní vlastně stážích), orienťáku a mých spolubydlících. Více o třech hlavním pilířích mého života zde se dočtete v následujících odstavcích.

Začnu stáží a prací, jelikož to je to, co mě sem mezi kukuřici a veverky přivedlo. V půli července zbývalo pár týdnů do mého odjezdu z Utahu, když mi přišla nabídka na GISáckou stáž na radnici města Champaign. I přes fůru hektického zařizování jsem nakonec začátkem září poprvé vstoupil do žluté budovy se zelenou věží. Jako již standardně jsem vyfasoval svojí vlastní krychli a mohl začít nabírat nové pracovní zkušenosti. Nyní už je tomu více než tři měsíce a stáž se vyvíjí velmi dobře. Můj šéf / mentor DeShawn je jedním z mých devíti spolupracovníků v IT oddělení. DeShawn má často dost nabitý rozvrh a většinou mu ho vůbec nezávidím, ale vždy si na mě najde čas. Čas od času zapomíná některé své úkoly, takže funguju jako takový "chodící zápisník úkolů". Celkově je tahle stáž určitě posun dopředu v náročnosti svěřených úkolů a množství zodpovědnosti. A tentokrát mi za to i platí nějaké drobné, abych přežil na tomto světě. Jediným problémem této stáže tak až do nedávna byl pouze poloviční úvazek, který jsem ovšem nyní přetavil ve výhodu. Před dvěma týdny jsem paralelně začat pracovat na půl úvazku jako "dočasný GIS specialista" (překlady pracovní pozic z angličtiny stojí za starou belu) ve společnosti Waterborne Environmental. Ta se věnuje enviromentálnímu a agrárnímu poradenství. Byl jsem přidělen  k velmi zajímavému projektu, který studuje společný výskyt ohrožených vodních živočichů a aplikace pesticidů v centrálním údolí Kalifornie. Tato pozice je rozhodně velká změna oproti všemu, co jsem doposavad dělal. Veškerá zodpovědnost zde leží na mně, mí spolupracovníci jsou tisíc kilometrů daleko (vše elektronicky nebo po telefonu) a hlavně náplní mé práce je - enviromentální prostorová analýza (prostě pravý opak všech mých dosavadních stáží). Моje spokojenost je tím znásobena.

radnice města Champaign, source: City of Champaign website

Orienťák!!! Tenhle článek už mi trochu pije krev, takže vás odkážu na předchozí články o něm a slíbím článek v budoucnu. Sliby na blogu jsou od toho, aby se zapomínaly nebo záměrně neplnily. Snad jenom napíšu, že minulou sobotu jsem si konečně splnil malý a nedůležitý o-cíl - vyhrát tady jeden závod, který nepořádá zdejší klub. Na desátý pokus se mi to konečně povedlo při sobotním skorelaufu na cca 4 - 5 km v kopcovitém lesoparku v Indianapolis. Dosavadní bilance tohoto podzimu tedy je 2-4-2-2-1 (1.místo, 2. místo, 3. místo, 4. místo a disk). Tomu se budu moct doma zase jenom smát. :D

Orienteering Illini v Robinson Parku

Třetím a nikoli nejméně důležitým pilířem jsou moje skvělé spolubydlící Danielle, Jess a Kelsey a ještě lepší pes Sherman. Při střelbě na slepo (při hledání pokoje online) ani po svém příjezdu jsem si nedovedl zcela představit, jaké štěstí na spolubydlící jsem měl. Na baráku vládne totální přátelská pohoda. O víkendu jsme koupili vánoční strom. Vánoční besídky a večeře budou brzy v plném proudu. V únoru se mi asi nebude chtít jen tak vystěhovat a tahle čtyřka mi bude dost chybět. Třeba bych si je mohl na čas "teleportovat" to budoucího baráku v Brně. :D

konečně fotka se spolubydlama - zleva Kelsey, Danielle a Jess

2 komentáře:

  1. Taková krásna děvčata a ani jsi nepozval ZZ družstvo... Hanba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ty si se zase nepodepsal Vorle / Bobe! Samozřejmě jste kdykoliv vítáni. Rád vám zde poskytnu střechu nad hlavou a pohoštění.

      Vymazat