Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

3. dubna 2013

Festival Barev


O uplynulém víkendu proběhl v městě na jih od Salt Lake City víkendový Holi Festival of Colors (Festival Barev). Jedná se o hinduistický svátek, který se tady stal tak trochu masovou jarní tradicí. A tak se tisíce lidí každoročně sjíždějí do Spanish Fork, aby přivítali jaro a oslavili lásku a světový mír.

Fotky najdete ZDE.

Oficiální video festivalu

takhle jsem dopadl na konci


Naprostá většina lidí, co tu znám, tam byla. My jsme se na Festival of Colors vydali v sobotu Danielovým autem. Cesta tam i zpět byla řádně dlouhá a plná kolon. Všichni měli stejný cíl. Předem bylo třeba koupit to nejlevnější bílé oblečení, které se dalo sehnat. Triko, kraťasy a boty mě vyšly 200 Kč. O místní fenoménu zvaném DI možná jindy.

ještě všichni bilí, tedy skoro

bílá fronta tam a barevná fronta zpátky

německý televizní štáb


Festival je směsicí hudby a barev. Hudba energická i spirituální. A barvy, které můžete patlat po všem a po všech podle vaší vůle. Více asi napoví fotky. Hned po příjezdu do centra festivalu se naše německá trojka náhodou střetla se štábem jedné německé televize. Ten se rozhodl, že je bude následovat celým festivalem a průběžně je zpovídat. Takže jsme hned od začátku měly na krku jeden filmový štáb. :)

ve víru barev

ve víru barev

davy kolem hinduistického chrámu

barvy v oblacích

ve víru barev

ve víru barev


Co napsat o barvách, barvení ostatních, barvení sám sebe a nechání se barvit. Myslím, že napsat, že to byla velká "prdel" je zcela adekvátní. Jedna z věcí, co se musí zažít, aby jeden pochopil, o co jde. Do toho hrála všude muzika a vládla naprosto uvolněná atmosféra. Tady ani nejsou třeba houbičky. Jediným vyrušením z pohody tak bylo, když vám někdo vmetl hrst barvy přímo do očí, nosu nebo pusy.

davy na "parketu"

pomalovaný chrám

tohle byla asi jediná opravdu účinná ochrana

lehce přibarven

bitevní pole okolo chrámu

počasí - slunce, kraťasy a na obzoru zasněžené hory


Na konci jsme měli barvu pochopitelně úplně všude. I tam, kde by ji jeden nečekal. Ještě druhý den jsem smrkal červeně. :D A sprcha v průběhu odbarvování vypadala, jako by v ní někoho zavraždili. 

Žádné komentáře:

Okomentovat