Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

26. ledna 2013

UFakt 6: LSD: Ledová smogová díra


Poslední článek z místního prostředí, UFakt, se datuje už více jak dva měsíce zpátky do období prezidentských voleb. Prezident Obama počátkem tohoto týdne oficiálně nastoupil do úřadu prezidenta na druhé volební období. To je většinu Utahu zas tak netankuje.  Do Salt Lake City naopak nastoupila jedna více tradiční zimní záležitost - smogová inverze, a že to s tím, co známe z Čech nemá moc společného (možna Ostaravaci by mohli vypravět). Ano, tady je to daleko větší hnus. A taky jedna netradiční. Údolí, v němž se SLC, resp. celá aglomerace, nachází, je ideální smogovou kotlinou, uzavřenou mezi pohoří Wasatch na východě a jihu a pohoří Oquirrh. Co je inverze? To vysvětlovat nebudu, ještě by někdo zjistil, že jsem vše z meteorologie už kompletně zapomněl. Strýček Google ochotně poslouží. Salt Lake City, které si lidí představují spíš s modrou oblohou a zasněženými lyžařskými terény všude kolem, ale na smog v zimní měsících trpí velice. Nejhorší kvalita vzduchu v průběhu ledna byla a stále je právě tady západě v horách, které nikoho moc nezajímají (kromě místních). Trocha subjektivního pozorování: Venku je často vidět velký kulový (žlutý vzduch). A trocha subjektivního čichání: Venku to občas smrdí tak, že by se podle toho smradu dalo navigovat se zavřenýma očima a dýchat se dát dost často opravdu špatně. Nejlepší je asi vylézt nad inverzi a přespat tam.

Více si můžete přečíst v třeba v tomto článku CBS i dobrým videm.


smogová inverze nad SLC

smogová inverze nad SLC

A ta druhá méně tradiční věc? Předevčírem v noci po dlouhé době pršelo a ráno to zmrzlo, ale jak. Takhle namrzlé nebo spíš ledové chodníky jsem ještě nezažil. Nebylo jediné místo bez čistého ledu. Když člověk šel do školy, tak jen vylezl před barák a pak musel včas zareagovat, když zrovna projížděl kolem školy a něčeho se zachytit. Žádná sranda, pokud v tom jeden chtěl chodit a ne se jít klouzat, to si pak většinou nabil "čuňu". Doporučuji dvě krátká ukázková videa, jak to včera vypadalo na kampusu.


Mrznoucí déšť na kampusu University od Utah


Ledové ulice na kampusu University of Utah

4 komentáře:

  1. Eh teda ... Normálně mám inverzi rád (když jsem nad ní, kde je krásně slunko a parádní pohledy), ale tadle vypadá fakt dost nechutně už jen z těch fotek :-! Btw: Zajímavý, že tam máte tvrdší limit než v ČR (35 oproti 50 yg), každopádně ale v Brně je teď zrovna přes 150 a na Ostravsku před pár dnama 250, takže ještě může být hůř ;-)

    Joá ... Parádní ledovka! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No, vida. Já věděl, že tam napíšu nějaký nesmysly. :D Oslo na tom bude asi trochu lépe. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Hlavně, že v Huelvě jsi se fotil s grimasama u nápisu Huelva tóxica...:-P

    OdpovědětVymazat
  4. Terko klid. :D Huelva smrdí celej rok, SLC naštěstí jen občas v zimě. :D

    OdpovědětVymazat