Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

28. prosince 2012

Vánoční lyžovačka u Katie, v kraji rohů a parohů


Firstly, if nothing else then this article has to contain at least one sentence. Katie, Chuck, Karen, Meg and Peter THANK YOU SO MUCH for great Christmas time. When I had entered your house for the first time one week ago you told me: "Feel like home". And I did for more than 100%. You are all really kind and amazing people. The beauty of Jackson and its surrounding just adds some extra points to my great feeling. It was my pleasure to spend Christmas with you (if not with my family), guys. Hopefully, we will meet again one day. The biggest thank goes of course to Katie. Have a great in Grand Canyon and trans-America biking summer. :)

Thanks a lot, guys! - zleva Katie, Peter, Karen, Meg, Chuck a já

Výše je poděkování, které nemusíte číst. 
Fotky najdete ZDE.
Katie blog z Norska je ZDE.

Plánování Vánočního volna nebyla žádná velká sranda, ale již delší dobu jsem doufal, že mi vyjde návštěva u Katie v Jacksonu ve státě Wyoming. S Katie jsme se potkali při mém erasmáckém pobytu v Oslu a společně cestovali do Bergenu a mnoho dalšího. Po mnoha úvahách, jak vše skloubit dohromady, padlo mé rozhodnutí na čas Vánoční. A bylo to rozhodnutí více než dobré. Jackson je malé (8 000 obyvatel, 2000 m n. m.), ale v rámci řídce osídleného Wyomingu významné městečko na severozápadě státu na okraji NP Grand Teton (monumentální horské hradby) a nedaleko od NP Yellowstone. Město a okolní kraj leží v ploché sníženině zvané Jackson Hole, jíž protéká řeka Snake. Toť trocha geografie. Ještě je třeba dodat, že v zimě je to místo s fůrou sněhu a teplotami běžně kolem -15 či -20°C, takže drsný (drsně krásný) kraj. Katie je tak trochu outdoorový šílenec, takže jsem s úsměvem přibalil skateové běžky a věděl, že o krasné venkovní zážitky nebude nouze. Za pár dní vyraží na osmnácti-denní lednový sjezd řeky Colorado v Grand Canyonu (celý zbytek rodiny tohle absolvoval již letos v únoru :D) a v létě tři měsíce na kole napříč USA od Pacifiku k Atlantiku. V Jacksonu jsem strávil jeden týden od pátku 21. prosince do pátku 28. prosince.

město Jackson před hradbou Grand Tetonu

centrum Jacksonu, fůra Sněhu

oblouky z paroží na náměstí v Jacksonu

Vánoce v Jacksonu
Do Jacksonu jsem nakonec vyrazil takovým malým autobusem, který tam zajíždí jednou denně a cesta trvá dlouhé 5 a půl hodiny. Katie i celá její rodina (rodiče Chuck a Karen a později přijeduvší sestra Meg a její přítel Peter) mě přijali s otevřenou náručí a druhý den jsem se již cítil skoro jako doma. Hektický život výměnného studenta najednou vystřídala domácí pohoda, a že to byla změna - dlouhé vyspávání, dobré jídlo a spousta lidí kolem. Chuck mi navíc více než vydatně povyprávěl vše možné o Jacksonu, Grand Tetonu  a okolí, jelikož dělá v NP doktora. Harrisovic domu i zahradě vévodí množství paroží, která se nalézají opravdu všude, nevyjímaje dvanácteráka v mém dočasné pokoji. Chuck je vášnivý lovec, převážně s lukem. Naprostá spokojenost a vítaná změna. Ne zas, že by mě život v Salt Lake City nějak deprimoval, to naopak.

dvanácterák v mém pokoji
A co se dělo v průběhu onoho týdne? Hned v sobotu celá rodinka i několika přáteli vyrazila na první lyžovačku (rozuměj běžky) na druhou stranu hřebene do zadního údolí pod Grand Tetonem, které se nalézá asi hodinu jízdy v sousedním státě Idaho. Pěkné scenérie a na úvod slušné podmínky.

V neděli jsem společně s Katie vyrazili na blízké golfové hřiště Teton Pines, které se v zimě udržuje jako bežecké okruhy. Množství okruhů ve značně plochém terénu nabídlo lepší skluz něž předchozí den. Pozdní odpoledne pak patřilo focení, kterého jsem se účastnil pouze jako "očumovač", jelikož šlo o fotky pro dámský outdoorový časopis. Katieina kamarádka Camrin je začínající fotografka. Celé odpoledne se tak neslo v duchu tisíce mačkání spouště a pózování Katie a další kamarádky Laramie na všech možných i nemožných místech v jejich domě i okolo něj. Neodmyslitelnou součástí bylo i neustálé převlékání tuctů kabátů, bund, čepic a dalších možných zimní propriet. Hlavní je, aby ladili značky.

photoshooting - Camrin,Katie, Laramie

jedna s vánočním stromem

krátká přednáška o zimování zvířeny v Yellowstonském NP

Pondělí je pro nás (Čechy) hlavním dnem Vánoc. Tady to však tak úplně neplatí. Hlavním dnem je tu 25. prosinec. 24. prosinec je Štědrý večer a jeho hlavní součástí rodinná večeře. Na tu se to Harrisovic domu nakonec slezlo 10 lidí, včetně babičky Jean, ze Seattlu čerstvě přiletivších Meg a Petera a sousedovic rodinky. Vánoční večeře se nesla v duchu mexické kuchyně. Ještě před večeří jsme si všichni venku zahráli tzv.  broomball. Vánoční tradice v rodině Harrisovic. Zajímavý sport, při kterém jsem se rozhodně dobře pobavil. Dalo by se to přeložit jako "košťatovaná". Hraje se to na dvě branky s košťaty a velkým míčem na zmrzlé a uklouzané ulici. Velká prča. Na to, že jsem hrál poprvé a se zkušenými matadory, jsem si vedl velmi dobře. Následovala večeře a hodně povídání. Sousedovic dcera Martel nebyla jako jediná z tradiční sestavy přítomna, ale její rodinka si na ni vymyslela velmi vtipný a trochu krutý vánoční žert. Ona i její bratr dostali iPhony. Když po Skypu rozbalila první dárek, tak v něm bylo pouzdro na iPhone a zpráva od jejího bratra, v níž stálo: "Já jsem dostal k Vánocům nový iPhone, tak ti posílám můj starý telefon, aby ti nebylo líto, že si nic nedostala." Martel, jenž byla od začátku značně emotivní, jelikož jde o její první Vánoce mimo domov, byla nejprve nadšena a posléze prudce schlazena. Velká komedie a melodrama. :D V druhém dárku naštěstí již následoval pravý iPhone. Součástí Štědrého večera bylo netradičně i tradiční české "pouštění lodiček", abych taky přispěl trochou do mlýna.

rozvoz "ledových luceren" sousedům

vyrobené ledové lucerny čekají na zápraží

hráčí broomballu - "košťatované"

ledová lucerna zažehnuta

pouštění lodiček - česká vsuvka do amerických Vánoc

V úterý na Štědrý den ráno následovalo rozbalování dárků. I já jsem dostal nějaké příjemné drobotiny a naopak rodinou sbírku rozšířil o deskovou hru Junglespeed, což slavilo úspěch, jelikož nejen já jsem maniak na deskové hry. Slepá trefa do černého potěšila. Na Štědrý den tradičně celá rodina vyráží na běžky. Tento zvyk se mi samozřejmě zamlouval o to víc, že jsme jeli do atraktivní lokality v NP přímo pod hlavní masív Grand Teton k jezeru Jenny Lake. Skateové běžky, tak vystřídal vypůjčený túrovací set. Počasí vyšlo skvěle. Modrá obloha dovolovala výhledy na celé pohoří. Bežkařská idylka. Večer byl ve znamení deskových her, kde jsem trochu cítil, že nejsem rodilý mluvčí.

rozbalování dárku ráno 25. prosince

Katie a já pod Grand Tetonem

pokud o dobytí vrcholu se nekonal, tak aspoň symbolicky pod ním

Peter, Meg a Katie pod Grand Tetonem - vánoční bežkařský trip

Grand Teton v plné kráse

Ve středu konečně došlo na očekávaný bežkařský výlet k termálním pramenům (bazénům) Huckleberry Hot Springs na jižním okraji Yellowstonského národního parku. Poprvé v životě (a doufám, že ne naposled) jsem tak do batohu na bežkařský výlet balil plavky a ručník. Vyrazili jsem v sestavě já, Katie, Chuck a Laramie. Teplota vzduchu v přírodních termální bazénech byla kolem 40°C, teplota vzduchu naopak kolem -12°C. Převlékání není žádný med (hlavně běhání na boso ve sněhu), ale rozhodně to stojí víc než za to. Jakmile jste v bazénu, už jste v pohodě. V přírodním bazénu žijí nějaké teplomilné bakterie, takže není radno smáčet hlavu. Prý se jim pak moc nechce ven. Paráda  co říct, snad jen, že brzy musím vyrazit k podobným pramenům nedaleko SLC. Vysedávání a klábosení v termálním bahnitém bazénu a okukování hromady sněhu kolem má svoje jedinečné kouzlo. Na cestě zpátky jsem si pořádně vychutnal bizony nedaleko od silnice.

Katie překonává potok termální vody

Laramie, Chuck a Katie u termálních pramenů Huckleberry Hot Springs

termálních bazény Huckleberry Hot Springs

dvouhodinová válečka v horké vodě

a zpátky do zimní oblečení

bizon hledá něco k snědku

Čtvrtek, poslední celý den v dočasném Vánočním domově, byl ve znamení vydatné lyžovačky v kopcovitém bežkařském středisku Trail Creek. První pořádná darda. Nadmořská výška přes 2 000 m n. m. dává zabrat.      Hlavní atrakcí však bylo množství losů, kteří celkem bez zájmu postávali kolem bežkařských okruhů jen několik metrů od vás. Večer pak přišli na návstěvu kamáradi Meg a došlo i na malé cirkusové vystoupení a noční hru bochi-ball (jako petangue, jen to má větší koule) s jediným rozdílem, že koule svítili různými  barvami. 

jeden z losů kolem bežkařských tratí

Katie a Mason - malá cirkusová zkouška

svítící petanqueové koule v ledových lucernách

Loučení, široký úsměv a naprostá spokojenost. Tohle byla trefa do černého. Katie a celá rodina - wow, wow, wow. :))) Zimy ale bylo dost. Zítra na Nový rok do Mexika. 

21. prosince 2012

Zemí bílé a červené aneb zima v jižním Utahu


Nejšílenější studijní závěr semestru, jaký si dovedu představit. Naštěstí minulý týden skončil a vánoční volno o více než tři týdnů začalo. Z hromady plánování nakonec vyšel takový vánoční trojboj – jižní Utah, Wyoming a Mexiko. Na prvních pět dní volna od neděle 16. do čtvrtka 20. srpna jsme se s Danielem a Christianou (pro změnu jsem vyrazil na cesty s Němcem a Němkou :D) vydali na outdoorový výlet do jižního Utahu – zejména národních parků Zion a Bryce Canyon. V plánu bylo šmajdání a sněžnice.
Fotky najdete ZDE.


cestou na jih na dálnici I-15

v kaňonu Virgin River v rezervaci Red Cliffs

v kaňonu Virgin River v rezervaci Red Cliffs

vrstvení skal - Christiana, já, Daniel a Hector

První dvě noci se nás ve svém domově v St. George ujal náš peruánský kamarád Hector se svou rodinou. Pohoštění to bylo úžasné – peruánská kuchyně, útulný domek a hlavně neuvěřitelně vstřícná, sympatická a vzdělaná rodinka. Vau, neměli jsme slov. Hector nám navíc ukázal některé lokality v okolí jako například hned první den přírodní kaňon v rezervaci Red Cliffs.


vánoční výzdoba domku Hectorovy rodiny


Následující dva dny jsme strávili v Národním parku Zion, kde jsme byli na otočku již v říjnu. Počasí nám extra nepřálo. Dole v údolí déšť a výše na skalách sněžení, ale dalo se to přežít v tomto nádherné prostředí. Nejznámější výšlap v parku, „vzdušný“ ostroh Angel´s Landing s množstvím strmých zákrut a řetězů se v prosinci stal zajímavým výletem. Teplota nad nulou znamenala mokrý sníh na skalách. Led se naštěstí nekonal, a tak nám byl výlet doporučen i v návštěvnické centru NP. Nutno dodat, že jde o opravdu vzdušný výlet. Následující den jsme pak udělali kratší výšlap k vodopádům nad Emerald Pools. Občas chcalo jako z konve.


překvapivé setkání s Annou, Ankou, Sarou a Maximem na Angel´s Landing

serpentinami vzhůru na Angel´s Landing

Zionské údolí

zasněžený ostroh Angel´s Landing

na řetězech na Angel´s Landing

vrchol Angel´s Landing dobyt

nad vodopády u Emerald Pools

vodopády nad Emerald Pools

Následoval přejezd do národního parku Bryce Canyon, kde nás čekaly další dva dny. Ubytování jsme měli předem zajištěné v chatě Ruby´s Inn na okraji národního parku. Úterní zatažené počasí a noční chumelenici naštěstí ve středu a ve čtvrtek vystřídala jasně modrá obloha (a taky teploty kolem -15°C). Sice mráz, ale jinak idylka. Z kufru auta jsme konečně mohli vytáhnout zapůjčené sněžnice. Za celé dva jsme na stezkách, které jsme brázdili, v podstatě nepotkali živou duši. Turisté se omezili na návštěvu horních pater kaňonu. Takže jsme si v celé dva dny proráželi vlastní cestu 25 cm prašanu a jenom si užívali tu nádheru. Nebál bych se říct, že to byl možná nejlepší výšlap za dobu, co jsem živ. Ve čtvrtek jsme si navíc ještě přivstali, abychom si užili východ Slunce. Naprostá spokojenost. I po lidské stránce vše klapalo na 1*.

snídaně v chatě Rubby´s Inn

zasněžený Bryce Canyon NP

prorážíme cestu na Peek-a-boo trail

nahoře na útesech řádí vichr

pěkné výhledy - hoodoo, typická skalní formace

zasněžený Bryce Canyon NP

Christiana, Daniel a já v Bryce Canyon NP

východ Slunce nad Bryce Canyon NP

východ Slunce nad Bryce Canyon NP

východ Slunce nad Bryce Canyon NP

zasněžený Bryce Canyon NP

cestou do Queens Garden

vegetace

Thor´s Hammer, známé hoodoo (skalnї formace)

skupinovka na závěr

malá hnědá lama a velmi podivná kráva u jedné benzínky podel cesty


A teď hurá na týden za Katie (Američanka, kterou jsem poznal v Norsku) do Jacksonu ve Wyomingu. Běžky s sebou a teplé oblečení sebou, protože tenhle nádherný kout země leží kousek na jih od Yellowstonského národního parku.