Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

7. června 2012

Pozor, přechází kachna! aneb MČR v hodu mobilem


V úterý jsem se vypravil na jednodenní brigádku do Prahy - Podolí. Inzerát o pozici pravil: "Organizátor odhodové výseče Mistrovství ČR v hodu mobilem". Ehm, tak uvidím, co se z toho vyklube.


připraven k odhodu

Je libo cihlu, véčko nebo smartphone?


Mým úkolem bylo pomáhat s měření délky jednotlivých pokusů v odhodové výseči, což v překladu vypadalo následovně. Celé dopoledne a odpoledne probíhala pouze kvalifikace pražského kola, takže mým úkolem bylo běhat  po výseči, sledovat místo dopadu, odečíst na pásmu délku a nahlásit zpátky vysílačkou. Příchozí závodníci z řad Pražanů všeho věku a pohlaví házeli naráz ze dvou odhodových postů, což bylo občas krapet nebezpečné. Člověk tak musel dávat neustále pozor, jestli zrovna někdo hází. Když slyšíte "Pozor, letí!", ale nevíte kde, tak to opravdu není příjemný pocit. To jsme naštěstí časem nacvičili. O nejrůznější vtipné momenty nebyla nouze. Závodníkům se dařilo více či méně. Dalekonosné hody, které jsme jen stěží dobíhali kvůli přesnému změření, se střídaly s méně vydařenými hody, které přistávaly lidem na hlavě po odrazu od ochranné konstrukce odhodiště. Po čase se mobily rozpadaly v letu i při dopadu na více kusů. Přesto, že hlavním motivem celé akce byla podpora recyklace elektrospotřebičů, tak několik kousků z rukou méně šikovných závodníků skončilo "neekologicky" na dně Vltavy. Odhodový sektor byl totiž hnedle vedle jejího břehu. Blízkost vody i zdrojem největšího rozptylování závodníků, kteří se koncentrovali na hod, zástupů kachen i s mláďaty, které bezstarostně křižovaly odhodovou výseč sem a tam. 

odhodová výseč


V podvečer konečně došlo na nejzajímavější část programu - nejprve finále pražského kola a poté i 1. m oficiální Mistrovství ČR v hodu mobilem. Už od rána celý program komentovala povedená dvojka, Vojta Bernatský a Petr Svěcený. Na podvečerní finále nastoupila kultivovanější metoda než odečtení pásma "a la vue", elektrooptický dálkoměr. Mým úkolem tedy bylo místo hlášení do vysílačky zapíchnout na správné místo dopadu odrazovou značku. Petr Svěcený se rozhodl komentovat finále přímo z výseče, kde se proháněl na terénním segwayi. Občas tak docházelo k dohadům, kam přesně mobil opravdu dopadl. 10 centimetrů sem, 10 centimetrů tam, není to snadné. Nutno přiznat, že přesto, že byl Petr Svěcený většinou od místa dopadu dál než já, většinou jeho cvičený zrak určil správné místo přesněji. To samé se týká odhodů mimo výseč. Nejlepší závodníci předváděli opravdu obdivuhodné výkony. Nezdá se to, ale i zde bylo kromě síly klíčové nalezení  vhodné techniky hodu. Výsledkem nakonec bylo přepsání obou aktuální světových rekordů. V ženách se o to již ve finále pražské kola postarala  Tereza Kopicová výkonem 60,24 m. Pro srovnání nutno dodat, že nejdelší z mých dvou pokusů skončil lehce pod 40 metry. Každý závodník si mohl vybrat druh mobilu dle svého gusta. V průběh dne se stala velmi oblíbenou "těžká klasika" Nokia 3310. Avšak to, že na mobilu nezáleží tolik jako na správné technice hodu, předvedl v poslední pokusu velkého finále Tomáš Benda, který posla miniaturní "véčko" do vzdálenosti nového světového rekordu 97,34 m. Tím překonal stávající rekord závodníka z rodiště této disciplíny, Fina Terveho Tuolu, který v Tampere orazítkoval hodnotu 96,50 m.

Tomáš Benda při odhodu, foto: Zahoď mobil, Asekol

Nový světový rekord 97,34 m

komentátoři akce, Vojta Bernatský a Petr Svěcený

Dlouhá brigáda, ale spousta zajímavých zážitků.

Fotky najdete ZDE.