Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

21. prosince 2012

Zemí bílé a červené aneb zima v jižním Utahu


Nejšílenější studijní závěr semestru, jaký si dovedu představit. Naštěstí minulý týden skončil a vánoční volno o více než tři týdnů začalo. Z hromady plánování nakonec vyšel takový vánoční trojboj – jižní Utah, Wyoming a Mexiko. Na prvních pět dní volna od neděle 16. do čtvrtka 20. srpna jsme se s Danielem a Christianou (pro změnu jsem vyrazil na cesty s Němcem a Němkou :D) vydali na outdoorový výlet do jižního Utahu – zejména národních parků Zion a Bryce Canyon. V plánu bylo šmajdání a sněžnice.
Fotky najdete ZDE.


cestou na jih na dálnici I-15

v kaňonu Virgin River v rezervaci Red Cliffs

v kaňonu Virgin River v rezervaci Red Cliffs

vrstvení skal - Christiana, já, Daniel a Hector

První dvě noci se nás ve svém domově v St. George ujal náš peruánský kamarád Hector se svou rodinou. Pohoštění to bylo úžasné – peruánská kuchyně, útulný domek a hlavně neuvěřitelně vstřícná, sympatická a vzdělaná rodinka. Vau, neměli jsme slov. Hector nám navíc ukázal některé lokality v okolí jako například hned první den přírodní kaňon v rezervaci Red Cliffs.


vánoční výzdoba domku Hectorovy rodiny


Následující dva dny jsme strávili v Národním parku Zion, kde jsme byli na otočku již v říjnu. Počasí nám extra nepřálo. Dole v údolí déšť a výše na skalách sněžení, ale dalo se to přežít v tomto nádherné prostředí. Nejznámější výšlap v parku, „vzdušný“ ostroh Angel´s Landing s množstvím strmých zákrut a řetězů se v prosinci stal zajímavým výletem. Teplota nad nulou znamenala mokrý sníh na skalách. Led se naštěstí nekonal, a tak nám byl výlet doporučen i v návštěvnické centru NP. Nutno dodat, že jde o opravdu vzdušný výlet. Následující den jsme pak udělali kratší výšlap k vodopádům nad Emerald Pools. Občas chcalo jako z konve.


překvapivé setkání s Annou, Ankou, Sarou a Maximem na Angel´s Landing

serpentinami vzhůru na Angel´s Landing

Zionské údolí

zasněžený ostroh Angel´s Landing

na řetězech na Angel´s Landing

vrchol Angel´s Landing dobyt

nad vodopády u Emerald Pools

vodopády nad Emerald Pools

Následoval přejezd do národního parku Bryce Canyon, kde nás čekaly další dva dny. Ubytování jsme měli předem zajištěné v chatě Ruby´s Inn na okraji národního parku. Úterní zatažené počasí a noční chumelenici naštěstí ve středu a ve čtvrtek vystřídala jasně modrá obloha (a taky teploty kolem -15°C). Sice mráz, ale jinak idylka. Z kufru auta jsme konečně mohli vytáhnout zapůjčené sněžnice. Za celé dva jsme na stezkách, které jsme brázdili, v podstatě nepotkali živou duši. Turisté se omezili na návštěvu horních pater kaňonu. Takže jsme si v celé dva dny proráželi vlastní cestu 25 cm prašanu a jenom si užívali tu nádheru. Nebál bych se říct, že to byl možná nejlepší výšlap za dobu, co jsem živ. Ve čtvrtek jsme si navíc ještě přivstali, abychom si užili východ Slunce. Naprostá spokojenost. I po lidské stránce vše klapalo na 1*.

snídaně v chatě Rubby´s Inn

zasněžený Bryce Canyon NP

prorážíme cestu na Peek-a-boo trail

nahoře na útesech řádí vichr

pěkné výhledy - hoodoo, typická skalní formace

zasněžený Bryce Canyon NP

Christiana, Daniel a já v Bryce Canyon NP

východ Slunce nad Bryce Canyon NP

východ Slunce nad Bryce Canyon NP

východ Slunce nad Bryce Canyon NP

zasněžený Bryce Canyon NP

cestou do Queens Garden

vegetace

Thor´s Hammer, známé hoodoo (skalnї formace)

skupinovka na závěr

malá hnědá lama a velmi podivná kráva u jedné benzínky podel cesty


A teď hurá na týden za Katie (Američanka, kterou jsem poznal v Norsku) do Jacksonu ve Wyomingu. Běžky s sebou a teplé oblečení sebou, protože tenhle nádherný kout země leží kousek na jih od Yellowstonského národního parku.

Žádné komentáře:

Okomentovat