Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015

Havli in Oslo 2010 / Utah 2012 / Illinois 2013 / Toronto 2015
VÍTEJTE na blogu, který vznikl pro publikování článků z mého erasmáckého pobytu v Oslu, Norsku 2010. Později se stal "prostoduchým" zážitkovým blogem, kde si autor čas od času ukojil své pisatelské choutky. Následně se blog navrátil ke své původní myšlence. Uveřejňovány zde byly články z ročního studijního pobytu v Salt Lake City, Utah, USA 2012/13. A dále pracovní stáže v Champaign, Illinois, USA na přelomu 2013/2014. Po návratu ze zámoří blog dosti skomíral. Nechám se překvapit, jestli návrat za velkou louži / pracovně-studijní život s Luciou v kanadské Torontu 2015/16 vdechne život i mému blogu.

5. listopadu 2012

UFakt 5: Obama vs. Romney? Utah má jasno, USA nikoliv.


Již zítra čeká USA opět po 4 letech velký den. Barack Obama. Mitt Romney. Dva prezidentští kandidáti, dvou různých stran. Přes 300 miliónů obyvatel (mínus hodně dětí, ty samozřejmě nemůžou volit), kteří v úterý 6. listopadu vyberou nového prezidenta Spojených Států Amerických. Pojďme se na to podívat trochu blíž.

zdroj: Surviving College

Americký volební systém je pro mnoho lidí dosti neprůhledný. Nebudu si nic nalhávat, patřím mezi ně taky a navíc nejsem žádný politolog, takže zde jen stručné shrnutí, jak to při volbách chodí. Zítra přijdou nebo taky nepřijdou oprávnění voliči k volbám a vyberou svého favorita z dvojice kandidátů. Jeden je tradičně republikán a druhý demokrat. Vlastně to není tak jednoduché. Lidé volí ve volbách tzv. volitele (kongresmany a senátory) a ti pak na společném shromáždění v prosinci zvolí nového prezidenta (což je ale technicky spíše formalita). Volitelů je celkem 538 a aby jeden z kandidátů zvítězil potřebuje získat hlasy minimálně 270 volitelů. Každý stát unie (a těch je 50 plus District of Columbia) má přidělen určitý počet volitelů podle aktuálního počtu obyvatel. Vtip je však v tom, že volební systém naprosté většiny států je založen na většinovém principu - tedy "vítěz bere vše" (poměrný systém funguje pouze ve státech Nebraska a Maine). Takže když jeden kandidát získá v daném státě pouze o něco málo hlasů méně než ten druhý, tak stejně neobdrží žádné volitele.

Obě strany, tedy republikáni a demokraté, vybírají své kandidáty, v tzv. primárních volbách neboli primárkách (v případě, že prezident obhajuje svůj post, tak to není až tak žhavé). V roce 2012 proti sobě stojí, Barack Obama, současný demokratický prezident, první afroameričan v úřadu, který za sebou má čtyřleté období, které přineslo hodně složitých situací a řešení, která byla často různě úspěšná či neúspěšná, a Mitt Romney, byznysmen, mormon a bývalý republikánský guvernér státu Massachusets (Boston), který je pro mnohé hrdinou a pro mnohé také poměrně kontroverzní postavou díky svému majetku, vazbě na vyšší vrsty a konzervativnímu postoji v řadě témat sociální oblasti. Uff, snad jsem do tohodle odstavce nenapsal moc ptákovin. Původně se zdálo, že Mitt Romney po svých mnoha nešťastných vyjádřeních nemá mnoho šancí (ve stylu: 47% lidí mě nikde nebude volit či zde je můj oblíbený výrok k Londýnské olympiádě), ale po kandidátské debatě v Denveru, kde Barack Obama ukázal svou slabou stránku, se situace začala vyvíjet více ve prospěch Mitta Romneyho. Nyní je situace extrémně vyrovnaná, i když ve všeobecném mínění asi zůstává nepapapapatrným favoritem stávající prezident Barack Obama.

Tady je jasno. Utah volí, svého hrdinu, Mitta. Jeho pozice je neotřesitelná a důvody zjevné. Je to mormon. Mormonská církev (LDS) má své centrum tady v Utahu. Konzervativní postoje (ne potratům, homosexuálům, apod.) jsou tady taky jako doma. A nesmím zapomenout ani na fakt, že Mitt Romney jako ředitel výkonného výboru zimní olympiády v Salt Lake City 2002 vyvedl tuto akci z červených čísel směrem k zisku a také úspěšnému pořádání. Snad jediný okrsek, kde by mohl vyhrát Barack Obama je centrum samotného Salt Lake City (přesto, že tu stojí hlavní mormonský chrám the Temple, tak je to trochu paradoxně nejliberálnější místo v celém Utahu). Jo, a kdyby hlasovali místní mezinárodní studenti, tak by Mitt dosáhl stěží na 1% hlasů. :D V Utahu ale dostane Mitt Romney kolem 70% hlasů (suverénně nejvíc v celých Státech). Pokud se z toho odstavce zdá, že jsem zaujatý, tak je to asi pravda.

Obecně existují tradičně republikánské státy (celý jih a střed USA) i tradičně demokratické státy (severovýchodní pobřeží, oblast Velkých jezer a také Pacifické pobřeží), které vždy volí svoji barvu: Žádný z kandidátů se tak ani vlastně moc nesnaží získat tamní voliče na svou stranu. Klíčové jsou větší státy (s více voliteli), kde to je často velmi těsné (např. 49/51) a výhra či prohra v nich může být klíčová. Kdo vyhraje bitvu o Colorado, Floridu, Virginii či Ohio, tak se zřejmě stane příštím americkým prezidentem ... 

Každý si může zahlasovat sám, tady je jeden můj absurdní tip, zdroj: USAToday


Obarvěte si svojí mapku i vy, třebas na webu CNN. Komentáře s ukázkou jsou vítány.

A bonus na závěr - Mitt Mitt Romney style :D

Žádné komentáře:

Okomentovat